17 december, 2007

Ozadje Crohnove bolezni

Novičarska stran Univerze Liverpool nas seznani z zanimivo najdbo svojih raziskovalcev. Skupina raziskovalcev pod vodstvom profesorja Jona Rhodesa ugotavlja, da morda bakterija Mycobacterium paratuberculosis, ki je sicer znana kot povzročiteljica obolenja pri govedu, posredno pri človeku vpliva na obrambo telesa pred bakterijo Escherichia coli, za katero je znano, da jo pri Crohnovi bolezni najdemo v obolelem tkivu v povečanem številu. Predpostavljajo, da naj bi mikobakterije našle pot v telo s pomočjo mleka in mlečnih izdelkov. Pri govedu omenjena klica namreč povzroča Johnovo bolezen, katere značilnost je izčrpavajoča, z diarejo podprta bolezenska slika. Doslej povezav te bolezni z obolenji pri človeku niso dokazovali. Rhodes pripisuje vpliv mikobakterije sproščanju kompleksne molekule, ki vsebuje sladkor manozo. Ta molekula naj bi preprečevala funkcijo makrofagov, belih krvničk, pri uničenju bakterij Escherichia coli povezanih s Crohnovo boleznijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar